2011. február 3., csütörtök

Runeberg-nap felé közeledve

Két hete lehet Runeberg-sütit kapni a boltokban, és sietni kell az evéssel, valószínűleg már csak két napig lehet ezt a finomságot élvezni. Tulajdonképpen lehetne bármikor sütni, mégis, jó az, hogy egyes finomságok szorosan kötődnek egy-egy ünnephez, megvan így a varázsuk. Mi lenne már, ha nyáron sütnénk mézeskalácsot, vagy szeptemberben ennénk füstölt sonkát keménytojással! (tényleg, jaj nekem, a finnek karácsonyra sütnek sonkát, mit eszem húsvétkor? Mert mämmi-t valószínűleg nem, az 9 éve még elég gyanúsan nézett ki...), Javaslom, hogy nézze át valaki a levéltárban a Kölcsey-család anyagát, hátha akad ott is valami finom sütemény. Így lenne szép, szimmetrikus. Merthogy Runeberg a finn himnusz szerzője. A finn himnuszé, ami svéd nyelven született meg. (Azt hiszem, nem is publikált finnül a svéd anyanyelvű Runeberg, akinek a születésnapja zászlós nemzeti ünnep. Mert az egyik legnagyobb finn államférfi.)

P.s.: A szőlő nem része a hagyománynak, csak ott volt a tányéromon, és jól mutatott a fényképen - bizonyítékként anyának, hogy vettem gyümölcsöt. Miután napokig őrizgettem egy kivit, hogy ha anya rákérdez, jó lelkiismerettel mondhassam, igen, van itthon gyümölcs :)

1 megjegyzés:

  1. Mentegetőzés a szőlőhöz: pártolom én a közelből való élelmiszerek fogyasztását, kímélve evvel a környezetet és támogatva a termelőket, de... Helsinki környékén nagyon gyenge volt a januári gyümölcstermés. Az egyetem botanikuskertje biztos nem értékelné a melegházak kifosztását.

    VálaszTörlés