2013. július 25., csütörtök

Ouluban

Rég nem látott barátokkal találkozni mentem, de ha már ott jártam, nyolc év után ismét, a piacra is elmentem. Hiszen minden város legjobb helye a piac. (A városoké. Paltamóban egyetlen sátor alkotja a piacot.) Kísérôm is volt, így érdekes adalékokkal lettem gazdagabb. Különösen a halak terén. 


Tekintsünk el az árcéduláktól (azokat nem szabad itt átszámolgatni, mert akkor éhenhal az ember), azok ugyanis egyforma árat mutatnak. Pedig itt két terméket látunk. A bal oldali a Botteni öbölbôl (a finn és svéd partok közti vizekbôl) származó lazacból készült filé, a jobb oldali pedig az észak-norvég partokról érkezett. A balti-tengeri halványabb, a norvégiai intenzívebb rózsaszín. Mert a norvég lazac rákokat evett, nem csak kis halaktat, azoktól nyerte a színét.


Az üveg mögött, fa tálakon különbözô módokon füstölt halak fekszenek. Az egyiket füstölôben készítették, a másikat a tûz mellé tûzdelték.

A serpenyôkben, többek között, jávorszarvas- és rénszarvasfasírt sült. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése