2010. december 5., vasárnap

Karjalanpiirakka

Hiába kéritek, nem tudom "a" piirakka receptjét megadni, ahány helyen olvastam, annyi változatot találtam. Múlt hétvégén Tamperében vendégeskedtem, ott tanultam meg a piirakka formázásának módját, de a tésztáról csak annyit mondott a háziasszony: ó, az nagyon egyszerű, csak rozsliszt és víz kell hozzá, meg pici só. A töltelék pedig? Az nagyon egyszerű, sima rizskása. Autentikus recept, az édesanyja karjalai, tőle tanulta. Végül is tényleg egyszerű volt. Kásának való rizsből (puuroriisi) főztem rizskását, tulajdonképpen tejberizst, csak cukor nélkül. 2 dl forrásban lévő vízbe bele kell főzni 1 dl rizst, majd kb. 5 perc után hozzáönteni kb 4,5 dl tejet, s egy fél kanál sót. Felforralni, s 30-40 percig főzni (lehetőleg fedő alatt) úgy, hogy éppen csak forrjon. A tésztához, a liszteszacskón levő recept szerint 2 dl víz és 5,5 dl rozsliszt kell, és 1 teáskanál só. Ebből kb. 30 darab piirakka készül. A tésztából kígyókat kell gyúrni, abból pár centiméteres darabkákat vágni. Egy-egy darabot szétlapít az ember, s egy speciális nyújtófával (nem volt a kollégiumban, teljesen jól működött rendes nyújtófával is) vékonyra lapítja, kör vagy ovális alakúra. A széleit szabadon hagyva a közepére kell tenni egy kanálka kását, behajtani a két szélét. Középtől kifelé haladva össze kell csipkedni a tészta szélét (kicsi ujjúak előnyben), s sütőpapírra téve 275 fokon kb. 15 perc alatt megsütni. Sütés után még forrón olvasztott vaj és tej keverékébe kell mártani (nem órákig áztatni, csak éppen megmeríteni benne). Sós vajjal vagy munavoi-jal, azaz egy tojáskrémféleséggel fogyasztják. Hagyományosan. De a gyakorlatban bármivel - szendvicsalapnak eszik, kerülhet rá sonka, sajt, zöldség stb. A töltelék szintén ezerféle lehet, mindenféle gombás, húsos, fűszeres, de az már nem karjalanpiirakka :)

1 megjegyzés: